Gelukkig is mijn salon al weer enige tijd geopend na de 2e corona lockdown. Wat ik nu opvallend vind, is dat ik meer eczeem klachten bij mijn klanten zie en hoor. Komt het door het vele handen wassen? Worden we daardoor minder blootgesteld aan allerlei invloeden? Zijn we meer en te warm gaan douchen?

Daarom wil ik in deze nieuwsbrief meer aandacht geven aan eczeem. Wat is nu eigenlijk eczeem? Welke soorten zijn er? Behandeling van buitenaf en/of binnenuit? Jeuk. Zon. Voedingsadvies. Een gezonde huidbarrière is in ieder geval het belangrijkste! 

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal huidaandoeningen, die nagenoeg niets met elkaar te maken hebben. Ook is de oorzaak vaak niet bekend. De meeste eczemen jeuken. Maar niet alles wat jeukt, is eczeem. Symptomen als roodheid, schilfertjes, blaasjes en bultjes komen veel voor.

Er zijn in grote lijnen 3 soorten eczeem:

  • Contacteczeem. Dit kan worden onderverdeeld in allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem. Bij de laatste is er geen sprake van allergie, maar wordt het veroorzaakt door rechtstreekse irritatie van een agressieve stof, zoals water, zeep, wrijven door kou. Bij allergisch contacteczeem is de oorzaak een allergische reactie op een stof. De eerste keer gebeurt dat binnen 10-14 dagen na blotstelling aan die stof. Ben je er eenmaal vatbaar voor, dan openbaart het eczeem zich binnen enkele uren tot dagen. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan. Kun je het contact niet vermijden, dan wordt de huid dikker, verhoornd en bouwt grote schilfers op.
  • Atopisch eczeem. De huidbarrière is verstoord, waarschijnlijk door een verminderde hoeveelheid fillagrine in de opperhuid. Fillagrine houdt water vast in de hoornlaag van de huid. Droogt die uit, dan gaat die jeuken en schilferen. Vaak gaat deze vorm van eczeem samen met aanleg voor hooikoorts, astma en voedselallergie. Het is een immuunziekte en komt vaak in families voor.
  • Dyshidrotisch eczeem is een ontsteking van de handen en soms ook de voeten, die wordt gekenmerkt door met vocht gevulde blaasjes en blaren. De oorzaak is onduidelijk.

Hoe behandel je eczeem? Het is eigenlijk een samenwerking tussen degene die eczeem heeft, ik als schoonheidsspecialist en eventueel de huisarts.
Ik kan -als huidspecialist– het gezicht, hals en decolleté behandelen met bij diegene passende producten, afhankelijk van welk type eczeem hij of zij heeft, eventueel aangevuld met lichtflitsen.
Degene die eczeem heeft hoeft niet elke dag heel warm te douchen, sla een dag over. Bij wondjes en schilfers krijgt de huid dan namelijk minder kans om een goede barrière op te bouwen. Probeer ook echt om niet te krabben. Het verlicht misschien even, maar daarna komt het weer in alle hevigheid terug. En voor je het weet wordt het een gewoonte en komen er littekens. Wat verlichting geeft is sprayen met thermaal water en aan de lucht laten drogen.
Indien nodig kan de huisarts orale antihistaminica voorschrijven.

Velen ervaren de zon ook als fijn. UV-stralen werken ontstekingsremmend. Medische lichttherapie is dan ook hierop gebaseerd. Vermijd bij het zonnen de tijd tussen 11.00 en 15.00 uur en kies zonnebrandproducten waar geen chemische uv-filters in zitten.

Is voeding van invloed op eczeem? Ja, dat kan zeker, zeker als je allergisch contacteczeem hebt, kan het zo zijn dat je ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen reageert, waardoor je eczeem krijgt. Een allergenenonderzoek kan dan meer uitwijzen, waar je precies allergisch op reageert, zodat je later deze voedingsmiddelen kunt mijden.
Heb je atopisch eczeem, dan blijkt uit diverse onderzoeken dat het slikken van extra vitamine D kan helpen. Een tekort aan selium en zink kan dit eczeem verergeren. Belangrijkste is ook hier om een gevarieerd voedingspatroon te hebben met o.a. groenten, fruit, graanproducten, vis, schaal- en schelpdieren, vlees, noten en zaden. Uit onderzoek blijkt ook, dat het gebruiken van Omega-3-vetzuren en gammalinoleenzuur ontstekingsremmend werken en de huidbarrière verbeteren. Het zit o.a. in teunisbloemolie en borage-olie, verkrijgbaar in capsules.

Conclusie: eczeem is niet leuk, maar er valt wel degelijk wat aan te doen. De huid hoeft niet hard te worden, maar kan met goed en regelmatig onderhoud ook weer lekker aangenaam voelen. Heb jij dus last van eczeem, maak dan eens een afspraak bij mij. Want ik kan je helpen! Samen kijken we welke behandeling en welke producten het beste bij jou passen.

De behandeling en producten. Mijn ervaring is, dat behandelingen en producten van hannah de eczeemhuid sterker en weerbaarder maken, waardoor het zelfherstellend vermogen wordt verbeterd en de huidbarrière weer intact raakt.

De basis van huidverbetering is de reiniging. hannah Cleansing Oil is voor iedere eczeemhuid het meest geschikt. De hydrofiele reinigingsolie met dermofeel zorgt voor een milde reiniging én een verhoging van de weerstand van de huid.
Daarna is de hannah Cleansing Clay een must, want het zorgt ervoor dat de geïrriteerde huid direct kalmeert, maar ook worden bacteriën, talg en ander vuil geabsorbeerd.
De hannah First Aid is speciaal ontwikkeld voor de eczeemhuid en kun je gebruiken zodra je jeuk begint te voelen. Het bevat de plantaardige stof Defensil, een super alternatief voor corticosteroïden zonder bijwerkingen. First Aid kalmeert direct de huid, zorgt dat het zichzelf kan herstellen en verhoogt de weerstand.
Ook is je huid beschermen met een volle rijke crème belangrijk, zoals de hannah Cell Recovery Cream.
De hannah Fixing Touch is de perfecte finish voor de eczeemhuid. Deze heeft een basis van siliconenolie, aangevuld met het herstellende ingrediënt Centella asiatica. Dit antioxidantrijke kruid heeft (wond)herstellende en huidvernieuwende eigenschappen. Het versterkt de huidbarriére en vermindert irritatie.
Tijdens de behandeling vertel ik je stap voor stap wat we doen en wat de producten voor je doen. Natuurlijk zijn deze in mijn salon verkrijgbaar.

“Eczeem is een moeilijk huidprobleem om vanaf te komen en in de meeste gevallen ook niet haalbaar. Maar samen kunnen we ervoor zorgen, dat je de acute fase sneller onder controle krijgt en de rust-fase langer kan laten duren.”

Voor een afspraak kun je me mailen op info@bbcd.nl of appen naar 06-50262210.

Met beauty groet,
Daniëlle